Urban Sky Lab – Ontwerpen voor drones in de stad

29.03—
23.06.24

Arcam
Opening Urban Sky Lab

Met de toenemende aanwezigheid van drones in de stad, wordt het hoog tijd voor een verkenning van stedelijke scenario’s. Voor ‘Urban Sky Lab – Ontwerpen voor drones in de stad’ bogen ontwerpers zich voor het eerst over de ruimtelijke ordening van het luchtruim.

De tentoonstelling toont speculatieve ontwerpen voor de integratie van drones op drie locaties: het Westelijk Havengebied, Amsterdam Zuidoost, en conferentiecentrum de RAI. De tentoonstelling leert je de kansen en mogelijkheden voor de onbemande luchtvaart in de stedelijke omgeving.

De tentoonstelling is te bezoeken van 29 maart t/m 30 juni 2024.

Er zijn steeds meer drones in de stad. Iedere dag worden duizenden drone-bewegingen gedetecteerd. In de (nabije?) toekomst vervoeren ze waardevolle pakketjes, leveren ze medicijnen, en controleren ze bruggen en kades. Zelfs personen kunnen via de lucht worden vervoerd. Ontwikkelaars en beleggers vragen de gemeente Amsterdam steeds vaker om specifieke richtlijnen voor hun gebouwen op dit thema, maar die zijn er eigenlijk nog nauwelijks. Drones in de stad zijn daarmee een nog onderbelichte ontwerpopgave.

Onbemande luchtvaart in de stedelijke omgeving

Ook in het luchtruim is sprake van ruimtegebrek, en is nog veel onduidelijk over de toepassing van drones. Veel is afhankelijk van de technische ontwikkeling van drones. De focus vanuit beleid ligt nog vooral bij publieke acceptatie en omarming, wetgeving en veiligheid.

In het Urban Sky Lab onderzoeken Arcam en Amsterdam Drone Lab hoe drones in de bestaande stad kunnen worden geïntegreerd. Hierin denken architecten en stedenbouwers mee bij de ruimtelijke en sociaal-maatschappelijke implementatie van onbemande luchtvaart in de stedelijke omgeving. Dat kan niet zonder een verkenning van ruimtelijke scenario’s: waar mogen drones vliegen in de stad? Waar landen en parkeren zij en waar laden ze op? Hoe ziet een drone-snelweg eruit? Kan een dronenetwerk een sociaal-maatschappelijke meerwaarde hebben op wijkniveau?

Drie ontwerpen voor drie locaties

Drie architectenbureaus gingen dit jaar aan de slag met deze ontwerpvraagstukken. Dit deden ze op drie schaalniveaus: FABRICations onderzocht de mogelijkheden van het Westelijk Havengebied door FABRICations, Studio To Create richtte zich op Amsterdam Zuidoost, en INBO bekeek de mogelijkheden van conferentiecentrum de RAI. De resultaten vind je in deze tentoonstelling.

Praktische info

Urban Sky Lab – Ontwerpen voor drones in de stad
Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600
Data: 29 maart t/m 30 juni 2024
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 13.00-17.00 uur

Toegangsprijzen Arcam (alle tentoonstellingen inbegrepen):
Volwassenen: € 4,00
Studenten: € 2,00
Stadspashouders Groene stip: gratis
Entree 0-18 jaar: € 0,00
Entree begeleider bezoeker met beperking: € 0,00
Entree met I Amsterdam City Card: €0,00

Toegankelijkheid:
Arcam is rolstoeltoegankelijk. Alle verdiepingen zijn bereikbaar via onze lift en er is een aangepast toilet op de begane grond. Indien gewenst bieden we ook assistentie, neem gerust contact met ons op via arcam@arcam.nl.

Met bijdragen van

FABRICations, INBO, Studio To Create, Amsterdam Drone Lab (onderdeel van gemeente Amsterdam), Tom van Arman (Tapp), Ministerie I&W, ROC van Amsterdam/Schiphol, AirHub, Droneland

Website by HOAX Amsterdam