Winterlezing #3 Een hervertelling van woon- en protestgeschiedenis in Noord

Winterlezingen 2024: Bouwen op woongeschiedenis

13.02.24

20:00
Buurthuis De Bol

In 2024 bieden de Winterlezingen een nieuwe kijk op de architectuur- en woongeschiedenis van Amsterdam Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Arcam organiseert vijf dinsdagavonden waarin historici, architecten en bewoners verbanden leggen tussen de architectuurgeschiedenis, actuele woonprotesten en nieuwbouwprojecten. Na elke lezing is er ruimte voor alle aanwezigen en sprekers om samen in gesprek te gaan.

Woongeschiedenis Noord

De derde Winterlezing werpt met onderbelichte historische bewonersprotesten een nieuwe blik op de architectuur- en woongeschiedenis van Amsterdam-Noord. Tijdens een dubbellezing onderzoeken we de dynamiek tussen de overheid en bewoners. Wat was de publieke opinie over leefomstandigheden in de eerste tuindorpen in Noord van 1915 tot 1930? We belichten dit aan de hand van thema’s zoals de organisatie van woningbouwverenigingen, de aanleg van groenvoorzieningen en speelplekken. Daarna maken we een sprong in de tijd om een vaak vergeten woonprotest van Turkse gastarbeiders in 1972 te bespreken. Zij protesteerden tegen de slechte leefomstandigheden van hun tijdelijke huisvesting in woonoord Atatürk in Amsterdam-Noord. Wat kunnen deze historische protestbewegingen ons leren?

SAMPLE

In 2023 is het project SAMPLE als winnaar uitgeroepen in de tender voor een kavel aan de Distelweg in Noord. SAMPLE is een plan voor drie circulaire gebouwblokken met vrije sectorkoopwoningen, middeldure huurwoningen, sociale huurwoningen en bedrijfsruimtes. Het ontwerp is tot stand gekomen in een nauwe samenwerking tussen buurtcollectief Verdedig Noord en ontwerpers Space&Matter, Mecanoo en ZUS. Tijdens de derde Winterlezing vertelt architect Tjeerd Haccou van Space&Matter over het unieke ontwerpproces en Khashayar Ghiabi over het unieke ontwikkelproces van SAMPLE.

Sprekers
  • Ahmed Emin Batman is een multidisciplinaire kunstenaar, content creator en aspirant-architect. In het project ‘Tussen Tompouce en Baklava’ verzamelt Emin verhalen van de eerste generatie Turkse gastarbeiders in Amsterdam.
  • Isanne Damen is architectuurhistorica en gespecialiseerd in de geschiedenis van de Amsterdamse volkshuisvesting. Als programmamaker bij Arcam is zij verantwoordelijk voor de Hervertellingen van Noord, Nieuw-West en Zuidoost.
  • Tjeerd Haccou is architect en mede-oprichter van Space&Matter.
  • Khashayar Ghiabi is projectontwikkelaar
Praktische info en tickets

Alle Winterlezingen vinden op een andere locatie in Amsterdam plaats

Winterlezing #3
Datum:
dinsdag 13 februari 2024
Tijd: inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, einde 21.30 uur
Gratis koffie en thee tijdens inloop

Locatie: Buurthuis De Bol
Adres: Zilverberg 68B, 1025 CJ Amsterdam

Toegankelijkheid: Buurthuis De Bol is rolstoeltoegankelijk. Heb je extra ondersteuning (zoals een gebarentolk) nodig om dit evenement bij te wonen, bel of mail dan naar Arcam via 020 620 48 78 of arcam@arcam.nl

Tickets per lezing:
€ 15,- Regulier
€ 7,50 Student
€ 7,50 Buurtbewoners: bewoners met postcode 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1031, 1032, 1033, 1034 en 1035 (op vertoon van (envelop met) woonadres bij entree)
€ 0,- Doneer wat je kan: Arcam wil haar evenementen voor iedereen toegankelijk maken. Ben je niet in staat om het volledige bedrag te betalen, doneer dan een bedrag naar keuze (zie stap 3 bij het kopen van je ticket).
We Are Public-leden gratis via www.wearepublic.nl

Tickets zijn verkrijgbaar via de ticketbutton rechtsboven aan de pagina

Jaarprogramma Hervertellingen

De reeks van vijf Winterlezingen vormen het begin van Arcam’s jaarprogramma Hervertellingen. Hierin legt Arcam relaties tussen hedendaags woonprotest, historisch woonbeleid en architectuurgeschiedenis enerzijds en anderzijds de architecten (en soms ook opdrachtgevers) die een nieuwe rol zoeken daar waar deze drie pijlers samenkomen.

Website by HOAX Amsterdam