Amsterdam is volop in beweging. Beweeg mee! Deze zomer organiseert Arcam, naast de reguliere zomerwandelingen, op drie zondagen vier speciale architectonische tours rondom een actueel thema in Amsterdam. Bekijk het programma en fiets, wandel of voel mee!
Het verhaal van Zeeburgereiland vanuit de bewoners
Het proces van placemaking, betekenis geven aan de leefomgeving, stopt niet na het maken van het ontwerp. Een plek wordt ontworpen met een bepaald idee en vervolgens wordt de plek gerealiseerd en beleefd door bewoners en gebruikers.
In deze special willen wij als pioniers, de eerste bewoners van Zeeburgereiland, het verhaal vertellen hoe wij de opbouw van het eiland beleefd hebben én hoe wij de buurt op dit moment ervaren. Tijdens de wandeling zullen bewoners en gebruikers langs de route staan. Zij vertellen over hun ervaringen en de ontstaansgeschiedenis van de plek.
De bewoners en gebruikers die meedoen zijn allen bewoners en gebruikers van het eerste uur, en zijn betrokken geweest tijdens de opbouw van de buurt. Als ervaringsdeskundigen zullen zij vertellen hoe de bouw in de praktijk is gegaan en hoe zij dit ervaren hebben.
Route
Tijdens de wandeling over Zeeburgereiland ga je in ieder geval langs de volgende projecten op en gebruikers van het eiland:
Woonwerkpand Nautilus: Dit project is ontstaan via Collectief Particulier Opdrachtgeversschap (CPO) waar veel creatieve bewoners woonachtig zijn. Zij willen graag wat vertellen over de totstandkoming van Nautilus en een gezamenlijk kunstwerk laten zien in de binnentuin.
Akropolistoren: een woontoren, ontworpen door Studioninedots voor mensen van 55+ waar bewoners zelf de rol van de woningcorporatie op zich nemen.
Ondernemer Kantine en AWDTV: Kenmerkend aan de Sportheldenbuurt, zijn de sportvelden en het grootste Skatepark van Europa, midden in de buurt. AWDTV, de oudste korfbalvereniging van Nederland, is nauw betrokken geweest bij het realiseren van de sportvelden en de sporthal op het eiland.
Waarom Zeeburgereiland?
In de publieke opinie worden nieuwbouwwijken vaak omschreven als saai, uniform, een plek waar eigenlijk niemand waarde aan hecht. Desondanks komt in veel wetenschappelijke literatuur juist naar voren dat bewoners in de pioniersfase van de buurt erg actief zijn. Zo omschrijft Lupi (2008) in haar proefschrift over de eerste jaren van IJburg, dat de eerste bewoners in een buurt zich juist vaak erg betrokken voelen met de buurt. Ze stellen zich actief op in de buurt. Deze actieve houding is ook terug te zien op ons eiland.
Praktisch
Datum: 21 augustus
Tijd: 13.00 uur start (eerste) rondleiding.
Voor bewoners van Zeeburgereiland is er om 13.30 een gratis rondleiding. Neem contact op met Sjaan van der Tol via sjaanvdtol@gmail.com om je aan te melden.
Duur wandeling/rondleiding: 1,5 uur
Tickets: € 15,-
Verzamelplek/startpunt rondleiding: Voor BLUEY’S Coffee & Kitchen, Eef Kamerbeekstraat 182, 1095 MP Amsterdam