AAP 2022: De tijdloze klassiekers van nu

Architecture Now #27 bij Pakhuis de Zwijger

09.05.22

20:00—21:30
Pakhuis de Zwijger
Hoe hebben deze gebouwen het verleden naar het heden gebracht en wat voegen ze toe? Met bijdrage van Daniel Libeskind

2022 is een bijzonder jaar, de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) bestaat 15 jaar! De AAP wordt door Arcam uitgereikt aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. In aanloop naar de uitreiking spreken we met de tien genomineerden.

In deze tweede aflevering staan de ‘tijdloze klassiekers’ centraal. We bespreken de genomineerde projecten Spaarndammerhart, The British School en het Nationaal Holocaust Namenmonument, die binnen de korte tijd dat ze opgeleverd zijn al een vanzelfsprekendheid in de stad hebben afgedwongen. Ieder ontwerp is op hun eigen manier een hedendaagse interpretatie van de historische context. Hoe zien we dit terug? En wat is de sociaal-maatschappelijke kracht van deze projecten? Samen met de architecten, opdrachtgevers en de vak- en publieksjury bespreken we de totstandkoming van de projecten en de keuzes die daarin zijn gemaakt.

RSVP via Pakhuis de Zwijger!

Sprekers

Gus Tielens, eigenaar Korthtielens architecten
Dorte Kristensen, Architect Directeur bij atelier PRO
Hans van der Zant, Senior Ontwikkelaar Heijmans
Saskia Bosnie, Directeur Zuidoost City en Vakjurylid AAP 2022
Fayaaz Doekhie, aannemer en publieksjurylid AAP 2022
Daniel Libeskind, architect Holocaust Namenmonument

Nationaal Holocaust Namenmonument
Studio Libeskind i.s.m. Rijnboutt, Nederlands Auschwitz Comité

Aan de drukke Weesperstraat is een bakstenen monument te vinden dat is toegewijd aan meer dan 102.000 Nederlandse holocaustslachtoffers. Het Nationaal Holocaust Namenmonument is ontworpen in opdracht van het Nederlands Auschwitz Comité door de wereldberoemde Pools-Joodse architect Daniel Libeskind in samenwerking met architectenbureau Rijnboutt. Het labyrint laat je dwalen door uit baksteen opgetrokken gangen. De inscriptie van deze bakstenen bestaat uit de namen, geboortedata en de leeftijd bij overlijden van de Joodse, Sinti en Roma slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het monument sluit aan op de Hoftuin van de Hermitage die verderop gelegen is, waardoor het bijna aanvoelt als een stadspark.

Spaarndammerhart
Korth Tielens Architecten & Marcel Lok_Architect, DS Landschapsarchitecten, Martijn Sandberg, Heijmans Vastgoed

Gelegen op de plek van de oude Spaarndammerschool, ontwierpen Korth Tielens Architecten en Marcel Lok_Architect in opdracht van Heijmans Vastgoed het Spaarndammerhart. Het project, bestaand uit twee woonblokken, steekt de Amsterdamse School in een nieuw jasje. Het bestaat uit 80 woningen verdeeld over een blok rondom een openbaar hof. Hiervan zijn 26 sociale huurwoningen, 18 vrije sector huur en 36 koopwoningen. Duurzaamheid en gedeeld groen staan centraal in het ontwerp.

The British School of Amsterdam
Atelier PRO architecten i.s.m. Van Hoogevest architecten, The British School of Amsterdam

Het leegstaande voormalige Huis van Bewaring aan de Havenstraat is, in opdracht van The British School of Amsterdam, in 2021 omgevormd tot schoolgebouw. Het ontwerp is een samenwerking tussen Atelier Pro Architecten en van Hoogevest Architecten. In het ontwerp is zo veel mogelijk van het oorspronkelijke gebouw in gebruik gelaten en in de verschillende gevangenisvleugels bevinden zich de klaslokalen voor leerlingen van verschillende leeftijden.

De Amsterdamse Architectuurprijs 2022 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, QbiQ Wall Systems en Tarkett

Website by HOAX Amsterdam