Winterlezing #2 Een hervertelling van woon- en protestgeschiedenis in Zuidoost

Winterlezingen 2024: Bouwen op woongeschiedenis

06.02.24

20:00
NoLIMIT

In 2024 bieden de Winterlezingen een nieuwe kijk op de architectuur- en woongeschiedenis van Amsterdam Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Arcam organiseert vijf dinsdagavonden waarin historici, architecten en bewoners verbanden leggen tussen de architectuurgeschiedenis, actuele woonprotesten en nieuwbouwprojecten. Na elke lezing is er ruimte voor alle aanwezigen en sprekers om samen in gesprek te gaan.

Woongeschiedenis Zuidoost

In de tweede Winterlezing verknoopt Wouter Pocornie de architectuurgeschiedenis van Zuidoost met historische protestacties, het veranderende imago en de oorspronkelijke idealen van de Bijlmer. Wat was bijvoorbeeld de rol en uitwerking van de kraakacties in de Gliphoeveflats door onder andere Surinaamse actievoerders in de jaren 70? Wat kunnen we vandaag van deze geschiedenis leren?

Renovatie Geldershoofd en Gravestein

Tijdens een opknapbeurt in 1984 kregen de toen beruchte Gliphoeveflats een nieuwe naam: Geldershoofd (oostelijk deel) en Gravestein (westelijke deel). In 2024 start woningcorporatie Rochdale een grote vernieuwing en renovatie van deze flats, naar ontwerp van DOOR architecten. Op de begane grond komt onder andere ruimte voor voorzieningen, de woningen worden geïsoleerd, er komen zonnepanelen op het dak en er worden extra liften bijgeplaatst. Gedurende de werkzaamheden zullen de bewoners van de bijna duizend woningen in de flats verhuizen naar een andere woning. Tijdens deze tweede Winterlezing vertelt architect Kim Hooiveld meer over het ontwerp van de renovatie van Geldershoofd en Gravestein en de samenwerking met de huidige bewoners in het ontwerpproces.

Lees je in met deze artikelen
Sprekers
  • Wouter Pocornie – architect, stedenbouwkundige en onderzoeker bij Bijlmer Believers 3.0, mede-oprichter van The Black Archives Bijlmer en lid van de programmaraad van Arcam.
  • Kim Hooiveld – architect DOOR architecten
Praktische info en tickets

Alle Winterlezingen vinden op een andere locatie in Amsterdam plaats

Winterlezing #2
Datum:
dinsdag 6 februari 2024
Tijd: inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, einde 21.30 uur
Gratis koffie en thee tijdens inloop

Locatie: NoLIMIT
Adres: Geldershoofd 80, 1103 BG Amsterdam

Toegankelijkheid: NoLIMIT is rolstoeltoegankelijk. Heb je extra ondersteuning (zoals een gebarentolk) nodig om dit evenement bij te wonen, bel of mail dan naar Arcam via 020 620 48 78 of arcam@arcam.nl

Tickets per lezing:
€ 15,- Regulier
€ 7,50 Student
€ 7,50 Buurtbewoners: bewoners met postcode 1102, 1103 of 1104 (op vertoon van (envelop met) woonadres bij entree)
€ 0,- Doneer wat je kan: Arcam wil haar evenementen voor iedereen toegankelijk maken. Ben je niet in staat om het volledige bedrag te betalen, doneer dan een bedrag naar keuze (zie stap 3 bij het kopen van je ticket).
We Are Public-leden gratis via www.wearepublic.nl

Tickets zijn verkrijgbaar via de ticketbutton rechtsboven aan de pagina

Jaarprogramma Hervertellingen

De reeks van vijf Winterlezingen vormen het begin van Arcam’s jaarprogramma Hervertellingen. Hierin legt Arcam relaties tussen hedendaags woonprotest, historisch woonbeleid en architectuurgeschiedenis enerzijds en anderzijds de architecten (en soms ook opdrachtgevers) die een nieuwe rol zoeken daar waar deze drie pijlers samenkomen.

Website by HOAX Amsterdam