Vacature Programmamaker / Projectleider

Voorjaar 2024

02.04.24 Arcam

Arcam (Architectuurcentrum Amsterdam) is al bijna 40 jaar een ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp in de Amsterdamse Metropoolregio. We signaleren en onderzoeken de ruimtelijke en sociale veranderingen in de stad, en kijken naar de rol die ontwerpers kunnen spelen bij het maken van een toegankelijke, eerlijke, betaalbare en duurzame stad voor iedereen.

Belangrijke projecten in het afgelopen jaar waren bijvoorbeeld de tentoonstelling Urban Sky Lab over de rol van drones in de stad, de publicatie Subjective Atlas of Amsterdam over ongehoorde en onderbelichte perspectieven op de stad, de Dag van de Architectuur waarop overal in de stad iets te doen is in en om gebouwen, en Modelstad Haven-Stad, een multimediale maquette over de grootste stadsuitbreiding van Nederland.

Arcam heeft plek voor een Programmamaker / Projectleider
0,8 fte / 4 dagen per week

We zijn zo spoedig mogelijk op zoek naar een zelfstandige en leergierige Programmamaker met grote affiniteit voor architectuur en (de regio) Amsterdam. Een allrounder die verantwoordelijkheid durft te nemen voor inhoud en uitvoering. In deze rol doorgrond je de ruimtelijke opgaven waar de stad voor staat, en de politieke en sociale context daarvan. Je maakt programma’s rondom de grote vraagstukken van de gebouwde stad: nieuwe wijken, transformatie, transities, betaalbaarheid, groen, mobiliteit, representatie en meerstemmigheid. Je weet deze met een originele, aanstekelijke slag te brengen aan een breed publiek en je draagt bij aan vakinhoudelijke kennis- en netwerkstructuren.

Jouw rol als Programmamaker / Projectleider

In 2024 ben je vooral betrokken bij het vormgeven van ‘Hervertellingen’, een jaarprogramma dat de formele architectuurgeschiedenis wil herijken door deze te verbinden met woongeschiedenis en woonprotest (de geleefde stad).

In de functie van Programmamaker organiseer je bijeenkomsten, doe je onderzoek en maak je tentoonstellingen. Je hebt inzicht in wat (vak)inhoudelijk interessant, relevant, actueel is, en tegelijkertijd aantrekkelijk voor bewoners, toeristen en de vakgemeenschap. Daarnaast heb je oog voor financiële haalbaarheid en praktische uitvoerbaarheid.

 

Wat ga je doen?
 • Je ontwikkelt nieuwe programmavormen met (buurt)platforms en lokale actoren in de stad.
 • Je stelt masterclasses samen voor professionele kennispartners.
 • Je plant, organiseert en produceert programma’s, onderhoudt contact met partners en stakeholders en bewaakt budgetten. Je betrekt relevante netwerken en sponsors en je stelt begrotingen op.
 • Je ondersteunt in de communicatie. Je draagt bij aan het overbrengen van de programma’s aan een breed publiek en hebt daarbij oog voor de onderbelichtte stemmen in het veld.
 • Je voert algemene kantoorwerkzaamheden uit ten behoeve van de algemene bedrijfsvoering.
Jij bent
 • Afgestudeerd in Architectuur(geschiedenis), Erfgoedstudies, Sociale Geografie, Stedenbouw, Landschapsarchitectuur
 • Iemand met een groot netwerk binnen architectenbureaus, woningcorporaties en opdrachtgevers – of in staat om dat snel te ontwikkelen
 • Goed op de hoogte van wat er speelt in de stad met goed gevoel voor politiek en journalistiek
 • Woonachtig in de Metropoolregio Amsterdam en weet je weg te vinden in het domein architectuur
 • Een dynamische organisator met ideeën over waar Arcam haar energie in zou moeten steken, en goed in staat zelfstandig te werken
 • Geïnteresseerd om zowel praktische als inhoudelijke taken uit te voeren
 • In het bezit van goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands, en bij voorkeur ook een zekere bedrevenheid in een tweede taal, zoals Engels, Arabisch, Turks, etc.
 • Flexibel: een deel van ons programma vindt plaats in de avonduren en in weekenden; bereidheid om op onregelmatige uren te kunnen en willen werken is noodzakelijk.

De bovenstaande functie-eisen geven een richting van het profiel dat we zoeken. Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen pas solliciteren bij een 100% match. Voldoe je niet aan alle eisen, maar denk je wel dat dit dé functie voor jou is? Dan nodigen wij je graag uit tóch te solliciteren.

Wat bieden wij?
 • Veel ontwikkelingsmogelijkheden met veel ruimte voor eigen inbreng, innovatie, reflectie, en een verfrissende, multidisciplinaire werkwijze
 • Een betrokken, deskundig en slagvaardig klein team met een open werksfeer
 • Een 32-urige werkweek
 • Een jaarcontract met de intentie dit om te zetten in een vast contract
 • Een salaris in schaal 8 van Arcam’s eigen loongebouw (€ 3000 – € 3.450 op basis van een 40-urige werkweek), afhankelijk van kennis en ervaring
De procedure

Ben je enthousiast en voldoe je aan het profiel, mail dan je motivatie met CV naar Marc Peperkamp via marc@arcam.nl. Gesprekken worden doorlopend ingepland met geschikte kandidaten.

Arcam streeft naar een personeelsbestand dat een afspiegeling vormt van de maatschappij. We zoeken nadrukkelijk naar een persoon die de diversiteit van onze huidige teamsamenstelling vergroot.

Website by HOAX Amsterdam