Modelstad Haven-Stad

Multimediale maquette over de grootste stadsuitbreiding van Nederland

04.11.23—
31.12.28

Arcam
Modelstad Haven-Stad toont stad van de toekomst

Arcam heropent met een nieuw, modulair en inclusiever tentoonstellingsontwerp. Onderdeel van de transformatie van de galerie is een splinternieuwe multimediale installatie die het ruimtelijke verhaal van Haven-Stad vertelt – de grootste stadsuitbreiding van Nederland en de grootste uitbreiding van Amsterdam sinds IJburg.

Alle grote transitieopgaven in één

In sommige gebieden kunnen pas vanaf 2029 woningen worden gebouwd, maar in Sloterdijk is de bouw van Haven-Stad al begonnen. Haven-Stad omvat het huidige bedrijvengebied tussen Sloterdijk, het Westerpark en in Noord het Cornelis Douwesterrein en de Noorder IJ-plas. In heel Haven-Stad is ruimte voor 40.000 tot 70.000 woningen. Door de combinatie van wonen, werken, water, mobiliteit, klimaatadaptatie, duurzaamheid en energieneutraliteit staat dit gebied model voor heel veel ruimtelijke opgaven. In welke dichtheid wordt dat programma gerealiseerd? Welke functies kunnen worden gecombineerd en op welke hoogte? Hoe wordt de wateropgave meegenomen in de plannen? Modelstad Haven-Stad toont de plannen voor Haven-Stad, maar staat ook model voor heel veel andere gebiedsontwikkelingen binnen en buiten Nederland.

De multimediale installatie is één van de eerste projecten in het kader van Amsterdam 750, en geeft een inkijk in hoe de toekomst van de stad/ Haven-Stad eruit komt te zien.

Informeren en onderzoeken

Er is nog geen ontwerp voor Haven-Stad, maar er is al wel heel veel informatie! Via Modelstad Haven-Stad maak je kennis met de actuele ruimtelijke ontwikkelingen en vraagstukken van de hele Metropoolregio. Je zoektocht begint vanuit de stedenbouw, de geschiedenis, portretten van bedrijven in het gebied, of intrigerende studentenplannen die door de jaren heen zijn gemaakt.

 

Een grote maquette (1:3000) toont het gebied. In het onderzoeksstation ernaast staan zes deelgebieden centraal. Maquettes (1:1000) geven een eerste indruk van Hemknoop, Zaanstraat Emplacement, Cornelis Douwesterrein, Docks in Noord, een brugaanlanding en de Houtveemloods.

 

Ieder deelgebied geeft achtergrond bij een ruimtelijk vraagstuk dat nog niet is opgelost. (Hoe) zal de brug over het IJ aanlanden tegenover Theater Amsterdam? (Hoe) sluit het ontwerp van Haven-Stad aan op de Spaarndammerbuurt? Hoe gaan we om het met recente industriële haven-erfgoed? Waar komt het nieuwe OV-station? Bezoekers kunnen meedenken over mogelijke scenario’s, en zich laten inspireren door referentiebeelden uit andere steden, de visies van studenten of juist ondernemers.

De maquette in ontwikkeling

De multimediale maquette is nog lang niet af. Net zoals de plannen voor Haven-Stad, is de maquette in ontwikkeling. De komende jaren zal de installatie geüpdatet worden met de laatste inzichten. Ook de onderzoeksgebieden zullen mee ontwikkelen. Arcam wil Modelstad Haven-Stad gebruiken om kennis en informatie uit te wisselen en te verbinden, zowel met professionals als met betrokkenen en geïnteresseerden. Met het onderdeel Myquette bekijken we of/hoe kennis en informatie van Amsterdammers kan worden meegenomen in de planvorming. Transitionscape Haven-Stad onderzoekt hoe de maquette ontwerpers, opdrachtgevers en politici kan helpen betere beslissingen te nemen.

Plan je bezoek

Modelstad Haven-Stad
Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600
Data: de permanente installatie is vanaf 4 november 2023 te bezoeken
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 13.00-17.00 uur

Toegangsprijzen:
Volwassenen: € 4,00
Studenten: € 2,00
Stadspashouders Groene stip: gratis
Entree 0-18 jaar: € 0,00
Entree begeleider bezoeker met beperking: € 0,00
Entree met I Amsterdam City Card: €0,00

Online tickets >

Toegankelijkheid:
Arcam is rolstoeltoegankelijk. Alle verdiepingen zijn bereikbaar via onze lift en er is een aangepast toilet op de begane grond. Indien gewenst bieden we ook assistentie, neem gerust contact met ons op via arcam@arcam.nl.

Modelstad Haven-Stad is ontwikkeld in samenwerking met

Gemeente Amsterdam, Amsterdam750; Amsterdam Time Machine, Universiteit van Amsterdam; 3D Amsterdam; Port of Amsterdam; Damen Shiprepair, HES international, CTP,  Fiction Factory, Ruigoord, ETA en HYCC; Academie van Bouwkunst Amsterdam, TU Delft, Universiteit Utrecht; One Architecture, Droogburo, FABRICations en ‘Transitionscapes’ van de Hogeschool van Amsterdam.

  • Ontwerp maquette, digitale omgeving en introvideo: Shosho
  • Ontwerp grote maquette en mini-maquettes: Studio Transue
  • Video’s: Tess Videoproductions

 

 

Website by HOAX Amsterdam