Het Brutalisme is populairder dan ooit!

Een groeiende reeks van brutalistische, Amsterdamse gebouwen in onze Architectuurgids

23.11.21 Laurine Oranje

Dit najaar vullen we onze interactieve Architectuurgids aan met brute, rauwe en geometrische architectuur in Amsterdam. Het brutalisme is een internationale architectuurstijl die vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw vorm kreeg, in vaak nogal intimiderende reusachtige betonnen gebouwen.

Het is een stijl die regelmatig wordt bekritiseerd en opinies uitlokt, maar het is ook een stijl die de afgelopen vijf jaar een opmars heeft gemaakt. Zo zijn er verschillende boeken uitgebracht als Brutalism Reinvented, SOS Brutalism: A Global Suvery en de Atlas if Brutalist Architecture, die de kunstzinnigheid van de bouwstijl in het zonnetje zet.

Als feestelijke afsluiter van de reeks maken we een fietsroute en ontdek je met eigen ogen de comeback van de liefde voor Béton brut. 

#1 Kantorencomplex Leeuwenburg
23 november 2021

We beginnen de reeks met het majestueuze kantorencomplex Leeuwenburg aan de Weesperzijde, waar sinds 1998 de Hogeschool van Amsterdam in is gehuisvest.

Het complex heeft een hoog brutalistisch karakter door haar blokachtige en geometrische uiterlijk met veel rechthoekige vormen. Wil je het gebouw nog in volle glorie zien, dan moet je snel zijn: bij de transformatie vanaf 2022 wordt het lage gebouwdeel van Leeuwenburg geheel of gedeeltelijk gesloopt.