Save Spaces in de Architectuurgids

Van Oranjehof tot Gliphoeve

03.10.23 Arcam

In de tentoonstelling Safe Spaces – Recht op ruimte in de stad (bij Arcam van 05-06 t/m 19-09-21) onderzocht Arcam hoe ontwerp kan bijdragen aan het creëren van zichtbaarheid, acceptatie en bescherming door de toe-eigening van stedelijke ruimtes.

Met spandoeken, vlaggen of gebouwen maken uiteenlopende groepen zichzelf zichtbaar in de stad. Ruimteclaims kunnen een tijdelijke vorm hebben (demonstraties), semi-permanent zijn (kleuren, logo’s) of een permanente manifestatie zijn (architectuur, stedelijke ruimte).

Een selectie van getoonde gebouwen uit de tentoonstelling vind je nu in de Architectuurgids.

Met de gebouwen leer je aan de hand van inspirerende historische Amsterdamse projecten en gebeurtenissen binnen de thema’s ‘gelovigen’, ‘etniciteit’, ‘vrouwen’ en de ‘LGBTQIA+-gemeenschap’ een korte geschiedenis van de gebouwen, demonstraties en grafische uitingen die bijdragen aan de zichtbaarheid van ruimteclaims.

In de categorie Vrouwen lees je bijvoorbeeld over de Oranjehof uit 1982, een flatgebouw speciaal voor 148 alleenstaande, werkende vrouwen ontworpen door architectenduo Koos Pot-Keegstra en Joop Pot.

Etniciteit: Duik in het verhaal van de Gliphoeve. In de zomer van 1974 kraakte een groep Surinaamse activisten bijna honderd woningen in Gliphoeve. De kraakactie was één van de eerste uitingen van zwart activisme in Nederland.

Gelovigen: Op de Zeedijk vind je tussen de typische Amsterdamse panden de opvallende Fo Guang Shan He Hua Tempel. Het is de grootste in traditionele Chinese paleisstijl gebouwde tempel in Europa.

LGBTQIA+-gemeenschap: Het L.A. Rieshuis uit 1098, gelegen in de Vinkenstraat hoek Brouwersgracht, is de eerste woongroep voor homoseksuele en lesbische ouderen, ontworpen door Mecanoo.

Video Tentoonstelling Safe Spaces
Website by HOAX Amsterdam