8x bijzondere museumarchitectuur tijdens de Museumweek

05.04.23 Arcam

De panden die musea huisvesten zijn vaak net zo bijzonder als de collecties zelf. In museumarchitectuur zoeken ontwerpers naar een balans tussen een vaak toonaangevende uitstraling en een zekere bescheidenheid om de aandacht niet van de kunst af te leiden. Zo zijn musea de afgelopen jaren ook vaak genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs. Van die nominaties hebben we acht musea geselecteerd die dus alleen al voor het gebouw een bezoekje waard zijn! Lees je in kijk je ogen uit.

 

 

Tijdens de Museumweek van zaterdag 1 t/m vrijdag 7 april 2023 is het dit jaar toegestaan om je museumjaarkaart uit te lenen. Ook organiseren de aangesloten musea extra activiteiten.

1. Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum met de nieuwe witte vleugel, ook wel ‘de badkuip’ genoemd, opende in 2012 zijn deuren voor het publiek. Benthem Crouwel Architects ontwierp de uitbreiding op het historische museum uit 1895 dat ontworpen was door A.W. Weissman. De ruimte onder de kuip vormt de nieuwe entree van het museum waar de museumwinkel en het restaurant zich ook bevinden. Met de trap kan de bezoeker vervolgens naar de grootste tentoonstellingszaal van Amsterdam. Daarboven bevinden zich de overige museumzalen en de kantoren van het museum. Het gladde witte materiaal van de nieuwbouw is gemaakt van een nieuw materiaal met Twaron vezels dat ook gebruikt wordt in de scheepvaart, ruimtevaart en voor sportmaterialen zoals tennisrackets.

Genomineerd voor de AAP 2013

 

2. EYE filmmuseum

In hetzelfde jaar als het Stedelijk Museum, opent het EYE Filmmuseum zijn deuren. Het spectaculaire gebouw is ontworpen door het Oostenrijkse architectenbureau Delugan-Meissl. Het futuristische gebouw heeft de cinematografische aspecten als licht, kadrering en tijdsverloop in het ontwerp opgenomen. Het pand omvat vier filmzalen, een grote expositieruimte, een bar-restaurant, kantoren, vergaderruimten en een museumwinkel.

Genomineerd voor de AAP 2013

 

3. Van Eesteren Museum

Het van Eesteren Paviljoen aan de noordzijde van de Sloterplas is sinds 2017 de thuisbasis voor het Van Eesteren Museum. In 1939 tekende Cornelis van Eesteren al een paviljoen op precies deze locatie met in gedachten dat Amsterdammers zouden flaneren van het paviljoen aan de Oostoever naar de Noordzijde langs het water. Het paviljoen is ontworpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten. Het houten gebouw is geinspireerd op de principes ‘licht, lucht en ruimte’ uit de wederopbouwperiode. Het exterieur is donker afgewerkt waardoor het opgaat in de begroeing van de omgeving.

Het Van Eesteren Paviljoen is in 2018 genomineerd voor de AAP

4. Rijksmuseum

Het Rijksmuseum van Pierre Cuypers mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje. Het gebouw is in 1885 opgeleverd in een neogotische bouwstijl. Het museum is na de oplevering vaak verbouwd en uitgebreid. Toegevoegd werden onder meer een directeurswoning (1885), een bibliotheek (1885), een school voor tekenonderwijs (1892), de Nachtwachtzaal (1906) en het Druckergebouw (1915) voor de 19e-eeuwse kunst. Eind 2003 startte een omvangrijke renovatie en herstructurering van het museum, naar ontwerp van het Spaanse architectenduo Cruz y Ortiz. Het vernieuwde gebouw is geopend in april 2013.

De renovatie van het Rijksmuseum is genomineerd en winnaar van de vakjury van de AAP in 2014

 

5. Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum opende in 2015 haar nieuwe entree aan het Museumplein. Het Nederlandse bureau Hans van Heeswijk architecten werkte het ontwerp van de Japanse architecten Kisho Kurokawa Architects & Associates uit. Dit bureau was in 1999 verantwoordelijk voor het ontwerp van de natuurstenen tentoonstellingsvleugel. De entree biedt ruimte voor de wachtrijen, de garderobe, audiobalie, museumwinkel en sanitaire voorzieningen.

Het entreegebouw werd in 2016 genomineerd voor de AAP

 

6. Ons’ Lieve Heer op Solder

Het historische huis aan de Oudezijds Voorburgwal is getransformeerd en gerestaureerd met respect voor de oude stijl. Dit gebeurde onder leiding van Frederik Franken. De uitbreiding met het entreegebouw werd uitgevoerd naar ontwerp van het toenmalige bureau Felix Claus Dick van Wageningen Architecten. Deze uitbreiding biedt ruimte voor publieksfuncties (ontvangst, voorzieningen, educatieruimte en een winkel) en een extra tentoonstellingsruimte. Het zeventiende-eeuwse grachtenpand is een van de oudste musea van Amsterdam.

De renovatie werd in 2016 is genomineerd voor de AAP

 

7. Hermitage

In 2009 werd het voormalige verpleegtehuis uit de zeventiende eeuw getransformeerd tot museum. Omdat het 17de-eeuwse bouwwerk een Rijksmonumentenstatus heeft, veranderde Van Heeswijk niks aan het klassieke uiterlijk. De indeling, tuin en het interieur past hij wel onherkenbaar aan. Het museum huisvest de grootste dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg.

Genomineerd voor de AAP 2010

 

8. Scheepvaartmuseum

Dok Architecten heeft met het ontwerp het monumentale museumgebouw uit 1656 een ware metamorfose laten ondergaan. Het herstel van de oorspronkelijke uitstraling stond hier centraal. De meest ingrijpende verandering aan het monumentale gebouw is de glazen overkapping van de binnenplaats door NEY + Partners, waarbij de lijnen van de windrozen en kompaslijnen op oude maritieme kaarten inspiratiebron waren. De renovatie startte in 2005.

Winnaar vakjury AAP 2012

 

Arcam doet zelf niet mee aan de Museumweek, maar is (muv maandag) dagelijks te bezoeken tussen 13-17 uur!

 

Website by HOAX Amsterdam